6.10.2017

Turun Kaupunginteatteri auki yleisölle

Turun kaupunginteatterin ovet avattiin yleisölle suunnitellun aikataulun mukaisesti, kun päänäyttämön ensi-iltaa vietettiin 15.9.2017.

Teatterin peruskorjaus- ja laajennushankkeen rakennustyöt aloitettiin syyskuussa 2015. HTJ valittiin kaupunginteatterin peruskorjauksen rakennuttajakonsultiksi kilpailutuksen kautta. Kiinteistö Oy Turun Kaupunginteatteri tarvitsi hankkeen johtoon rakennuttajakonsultin, joka tuntee ja hallitsee hankkeessa käytetyn projektinjohtourakkamuodon hyvin. Urakoitsijana hankkeessa on ollut Skanska Talonrakennus Oy.

Hankkeen laajuus oli 14.500 brm2, josta laajennuksen osuus oli 5.500 brm2. Laajennuksen näkyvin muutos on alun perin toteutumatta jääneen takanäyttämön rakentaminen. Teatterissa on kolme näyttämöä, joissa katsojapaikkoja on 654, 350 ja 135 kpl. Näistä keskimmäinen sijoittuu laajennusosaan ja on näin ollen tiloiltaan sekä näyttämötekniikaltaan kokonaan uusi. Muiden näyttämöiden teatteritekniikkaa on lisätty, uusittu ja nykyaikaistettu huomattavassa määrin. Vanhaan tekniikkaan on lisätty myös uutta ohjausta. Laajennusosan myötä teatterin henkilöstön tilat siirtyivät. Teatteriin rakennettiin keittiö ja ravintola, joka palvelee teatterin henkilökunnan ja katsojien lisäksi myös muita asiakkaita. Verstas-, tekniikka-, puvustus-, rekvisiitta- ja lavastustilat on uusittu ja laajennettu. Myös näyttelijöiden pukuhuoneet päivitettiin.

HTJ:n projektipäällikkö Arto Lehtinen kertoo, että haasteita tässä mielenkiintoisessa hankkeessa riitti. Vanhaan ja osittain suojeltuun rakennukseen on ollut haastavaa tuoda nykyaikaista talotekniikkaa. Esimerkiksi suojellussa lämpiössä uusi tekniikka on naamioitu siten, ettei asiakas muutosta juuri havaitse. Lisätöitä aiheuttivat myös hankkeen aikana tehdyt ennakkokartoitusta laajemmat asbestit sekä muut vanhoissa rakenteissa tehdyt löydökset. Näitä olivat esimerkiksi ennakoitua laajemmat perustusten vahvistustarpeet ja mahdollisten sisäilmaongelmien torjumiseksi tehdyt toimenpiteet. Ylimääräisistä toimenpiteistä aiheutui viivästymistä aikatauluun, joka saatiin kuitenkin kiinni ryntäyssopimuksella. Ensi-iltanäytäntö toteututui suunnitellusti. Lehtisen mukaan projektinjohtourakan avoin yhteistyö oli ajallisen tavoitteen saavuttamisessa ratkaisevassa osassa.

Turun kaupunginteatteri perustettiin vuonna 1946. Teatteritalo, jossa Turun kaupunginteatteri sijaitsee, otettiin käyttöön vuonna 1962. Talon suunnittelivat arkkitehdit Aarne Hytönen, Risto-Veikko Luukkonen ja Helmer Stenros. Nyt toteutetun peruskorjaus- ja laajennushankkeen arkkitehtinä toimi LPR Arkkitehdit Oy. Pääsuunnittelija Pauno Narjus, Helmer Stenroosin entisenä oppilaana, tunsi eräitä alkuperäisen arkkitehtiryhmän toteutumatta jääneitä suunnitelmia. Tietoa hyödynnettiin mm. hyväksymällä talotekniikka-asennusten vuoksi välttämätön vesikaton korottaminen, kattomuodon muuttaminen sekä alkuperäisajatuksen mukainen huopakate. LPR on vastannut myös aiemmin valmistuneen Helsingin kaupunginteatterin peruskorjauksen arkkitehtisuunnittelusta.

Skanskan viikkotiedotteista voit lukea lisää hankkeen etenemisestä.

Lisätietoja HTJ:llä antaa:
Arto Lehtinen
Projektipäällikkö
Rakennuttajatoimisto HTJ Oy
Puh. 050 301 5387
arto.lehtinen@htj.fi

Marjo Jaakkola
Aluepäällikkö
Rakennuttajatoimisto HTJ Oy
Puh. 040 5129 612
marjo.jaakkola@htj.fi