Ajankohtaista

26.09.2024

Kuinka hankkeen kestävyys rakennetaan?

Kuinka hankkeen kestävyys rakennetaan?

Suhdanteista huolimatta rakennusalalla on viime vuosina vihertänyt aiempaa enemmän. Kestävyyden huomiointi ja esimerkiksi ympäristösertifikaattien hakeminen on lisääntynyt ja hiilijalanjäljen laskennasta alkaa muodostua ”uusi normaali” jo ennen rakentamislain asettamaa pakkoa.

Kestävyystavoitteet eivät voi olla hankkeen päälle ripoteltava ”pieni kiva lisä”, vaan ne tulee ottaa huomioon jo hankkeen alkumetreiltä, jotta tavoitteet voidaan saavuttaa kokonaisuuden kannalta järkevillä ja taloudellisilla ratkaisuilla. Paras hyöty tavoitteista saadaan, kun ne huomioidaan hankkeessa oikea-aikaisesti ja pyritään tunnistamaan, mitä lisäarvoa hanke niiden avulla voi saavuttaa.

Kokonaisuus on enemmän kuin osiensa summa

Kestävä rakentaminen edellyttää monien osa-alueiden huomioimista ja kokonaisuuden kannalta parhaiden ratkaisujen tunnistamista. Hankkeen osapuolilla voi olla eritasoinen tietämys kestävyystavoitteiden huomioinnista, minkä vuoksi tavoitteiden työstämiseen ja niiden etenemisen seurantaan tulee varata riittävästi aikaa. Erityisesti vähähiilisyyden sekä kiertotalouspotentiaalin huomiointi suunnittelussa edellyttää suunnitteluaikataulun jumppaamista. 

Laadun, turvallisuuden ja kustannusten tavoin myös kestävyystavoitteiden jalkautus ja seuranta edellyttää oikeita toimia oikeaan aikaan. Tämän vuoksi parhaisiin tuloksiin päästään, kun kestävyystavoitteet on asetettu mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, ja niiden ohjaus ja seuranta vastuutetaan selkeästi. Jokainen kestävyystavoite kannattaa pilkkoa osatavoitteiksi ja -tehtäviksi eri hankevaiheisiin. Näin tavoitteet konkretisoituvat, jolloin niitä on myös helpompi seurata. 

Mitä korkeammalla kestävyystavoitteet asetetaan, sen tärkeämpää on nimetä hankkeeseen kestävän rakentamisen koordinaattori, joka huolehtii kestävyystavoitteiden yhteensovittamisesta, jalkauttamisesta ja valvonnasta hankkeen eri vaiheissa. Projektipäällikön apukätenä hän voi vastata myös esimerkiksi erillisselvitysten koordinoinnista ja niiden tulosten jalkauttamisesta hankkeeseen sekä nostaa esiin vaihtoehtoisia ratkaisuja suunnittelun ohjauksen tukena.

Parhaat ratkaisut löydetään yhteistyöllä

Kestävyystavoitteilla pyritään vähentämään hankkeen negatiivisia ympäristövaikutuksia sekä lisäämään sen positiivisia ympäristövaikutuksia. Etenkin positiivisten ympäristövaikutusten kasvattaminen on hyvä haaste koko suunnitteluryhmälle ja vaatii useiden suunnittelualojen yhteistyötä. Esimerkiksi hankkeen elinkaaren aikaiseen hiilijalanjälkeen vaikuttavat niin tilaratkaisut, materiaalit, rakenteet kuin tekniikka. Oikeanlaisella pihasuunnittelulla puolestaan voidaan vähentää käsittelyä tarvitsevien hulevesien määrää sekä parantaa lähialueen ekologista tilaa. 

Suunnitteluaikana on hyvä järjestää erillisiä työpajoja kestävyystavoitteiden yhteiseen työstämiseen ja vaikutusmahdollisuuksien tutkimiseen. Suunnitteluratkaisuilla on suoria ja välillisiä vaikutuksia toisiinsa, joten on tärkeää varmistaa, ettei hankkeessa epähuomiossa optimoida yhtä osa-aluetta muiden kustannuksella. 

Kestävyystavoitteiden edistämiseksi hankkeessa laaditaan usein lisäselvityksiä esimerkiksi ilmastoriskien hallinnasta, hiilivaikutusten arvioinnista ja muuntojoustavuudesta. On ensiarvoisen tärkeää, että selvitysten tulokset eivät hautaudu sähköpostin pohjalle, vaan niiden avulla kehitetään suunnitteluratkaisuja aktiivisesti hankkeen aikana. Kestävän rakentamisen koordinaattori on omiaan sparraamaan projektiryhmää ja huolehtimaan kestävyystavoitteiden etenemisestä kuhunkin hankevaiheeseen sopivalla tavalla.

Kiinnostuitko?

HTJ:n ympäristöasiantuntijat ovat apunasi hankkeen kestävyystavoitteiden asettamisessa, konkretisoinnissa, jalkauttamisessa sekä valvonnassa hankkeen eri vaiheissa. Ota yhteyttä ja katsotaan yhdessä, kuinka voimme auttaa. 
 

Lisätietoja:

Satu Karjalainen
Toimialapäällikkö, Ympäristö- ja energiapalvelut
Rakennuttajatoimisto HTJ Oy
P. 044 257 3543