Ajankohtaista

09.10.2024

Tarpeenmukainen ohjaus: älykäs ratkaisu energian säästämiseen

Tarpeenmukainen ohjaus: älykäs ratkaisu energian säästämiseen

Ilmastonmuutoksen hillintä, energiakustannusten vähentäminen ja energian saatavuuden turvaaminen ovat nostaneet energian säästämisen yhä keskeisempään rooliin yhteiskunnassamme. Rakennusten tarpeenmukainen ohjaus on yksi konkreettinen keino, jolla voimme säästää energiaa. Mutta mitä tarpeenmukainen ohjaus tarkoittaa, ja miksi se on niin kannattavaa?

Tarpeenmukaisella ohjauksella viitataan rakennusten taloteknisten järjestelmien, kuten lämmityksen, ilmanvaihdon ja valaistuksen, optimointiin todellisten käyttötilanteiden mukaan. Toisin sanoen sen sijaan että rakennusten laitteet toimisivat kiinteillä aikatauluilla tai ennalta määritellyillä asetuksilla, ne säätyvät automaattisesti käytön ja olosuhteiden perusteella. Tämä tapahtuu esimerkiksi läsnäolotunnistimilla ja olosuhdeantureilla, joilla voidaan seurata käyttäjien läsnäoloa tiloissa sekä tilojen lämpötilaa, ilmankosteutta ja hiilidioksidipitoisuutta.

Rakennusten tarpeenmukaisella ohjauksella on merkittäviä hyötyjä niin kiinteistönomistajille kuin loppukäyttäjillekin:

  1. Energiansäästö: Tarpeenmukainen ohjaus vähentää energiankulutusta, kun järjestelmien mitoitustehon käyttöaikaa voidaan vähentää. Esimerkiksi lämmitys ja ilmanvaihto toimivat vain silloin, kun niitä oikeasti tarvitaan. Tämä voi vähentää energiankulutusta jopa 30–40 prosenttia.
  2. Parempi sisäympäristön laatu: Kun ilmanvaihto ja lämmitys säätyvät reaaliaikaisesti, sisäilman laatu pysyy jatkuvasti optimaalisena. Lisäksi sopiva valaistustaso säädetään automaattisesti läsnäolotunnistimien ja luonnonvalon määrän perusteella, jolloin tilat ovat aina hyvin valaistut ilman tarpeetonta energiankulutusta. Näin lisätään tilojen käyttömukavuutta ja parannetaan käyttäjien hyvinvointia. 
  3. Kustannussäästöt: Energiankäytön optimointi johtaa suoriin säästöihin energiakustannuksissa. Pitkällä aikavälillä myös laitteiden elinkaari pitenee, kun niitä ei ylikuormiteta turhalla käytöllä.
  4. Kestävyys: Energiatehokkuuden parantaminen on keskeinen osa vastuullista kiinteistönhallintaa ja auttaa vähentämään rakennusten hiilijalanjälkeä.

Tulevaisuudessa tarpeenmukainen ohjaus huomioidaan automaattisesti uudiskohteen suunnitteluprosessista lähtien. Olemassa olevien kiinteistökohteiden osalta tarpeenmukaisen ohjauksen hyödyntäminen lisääntyy merkittävästi, mikä parantaa energiatehokkuutta ja käyttäjätyytyväisyyttä. Teknologian kehitys, erityisesti tekoälyn ja koneoppimisen soveltaminen, avaa ovia entistä älykkäämmille ohjausjärjestelmille. Järjestelmät kykenevät automaattisesti oppimaan ja ennakoimaan rakennusten käyttäjien tarpeita sekä sopeutumaan muuttuviin sääolosuhteisiin, mikä optimoi rakennusten toiminnallisuuden ja mukautuvuuden.

Älykkäät järjestelmät voidaan myös integroida energiantuotantoon ja varastointiin, jolloin rakennukset optimoivat energiankulutustaan suhteessa energiaverkkoon ja uusiutuvien energianlähteiden, kuten aurinko- tai tuulivoiman, saatavuuteen. 

Mikäli haluat parantaa kiinteistösi energiatehokkuutta ja säästää energiakustannuksissa, me HTJ:lla tarjoamme konsultointia rakennusten tarpeenmukaisen ohjauksen toteuttamiseen – olipa kyseessä uudisrakennus tai vanhempi kiinteistö.

Ota yhteyttä, niin arvioimme kiinteistösi nykytilanteen ja tarjoamme suositukset, joiden avulla voit säästää energiaa, pienentää kustannuksia ja parantaa rakennuksen viihtyvyyttä. Kannattaa hyödyntää energiatehokkuuden mahdollisuudet ja ottaa askel kohti kestävämpää kiinteistönhallintaa jo tänään!

 

Lisätietoja:

Laura Koski
Energia-asiantuntija, Ympäristö- ja energiapalvelut
Puh. 044 764 1461