Ajankohtaista

25.09.2024

Topinpuiston uudesta lajitteluasemasta kestävän rakentamisen malliesimerkki

Topinpuiston uudesta lajitteluasemasta kestävän rakentamisen malliesimerkki

Kun Lounais-Suomen Jätehuollossa alettiin ideoida uuden lajitteluaseman rakentamista Turun Topinpuistoon, päätettiin asiat tehdä alusta asti vähän eri tavalla. Hankkeessa noudatettaisiin kiertotalouden periaatteita aina kun se olisi kokonaisuuden kannalta järkevää. Tämä olisi hankkeessa asia, josta ei tingittäisi.

”Julkisena toimijana meidän täytyy näyttää kiertotalouden ja vähähiilisen rakentamisen esimerkkiä sekä luoda uutta markkinaa. Jätehuoltoyhtiönä haluamme toteuttaa omat hankkeemme arvojemme mukaisesti. Työskentelemme jatkuvasti jätteen kanssa, joten meille on luontevaa pyrkiä minimoimaan sen määrä omassa toiminnassamme”, Lounais-Suomen Jätehuollon rakennuttamispäällikkö Tommi Itkonen painottaa.

Hanke on nyt hankesuunnitteluvaiheessa. Suunnitelmat valmistuvat arviolta ensi syksynä, jonka jälkeen urakoitsija kilpailutetaan ja rakentaminen voi alkaa. Uuden lajitteluaseman on määrä valmistua vuonna 2027.

Kestävän rakennuttamisen asiantuntija mukaan jo hankkeen alkumetreillä

Itkosen mukaan oli selvää, että hankkeeseen täytyi saada mukaan kestävän rakennuttamisen asiantuntija, jonka tehtävänä olisi auttaa kestävyystavoitteiden konkretisoinnissa, jalkauttamisessa ja valvonnassa hankkeen eri vaiheissa. Tämä oli yksi vaatimuksista, kun hankkeeseen kilpailutettiin konsulttia. HTJ valittiin hankkeeseen rakennuttamis-, projektinjohto- ja valvontatehtäviin sekä kestävän rakennuttamisen asiantuntijaksi.

”Hanke on lähtenyt hyvin rullaamaan HTJ:n kanssa. Tähän mennessä olemme saaneet heiltä hyvää sparrausta, vastauksia ja apua kestävyystavoitteiden määrittelyyn. Hanke on siinä mielessä haastava, että esimerkkejä vastaavista hankkeista ei ole, joten joudumme tekemään paljon pioneerityötä. On hyvä, että saimme tähän osaavat apukädet”, Itkonen kertoo.

HTJ:n kestävän rakennuttamisen asiantuntija Satu Karjalainen pääsi käärimään hihansa hankkeessa jo viime keväänä. Käytännössä hän auttaa projektiryhmää tunnistamaan ympäristövaikutusten vähentämisen mahdollisuuksia, tarjoaa tietoa ympäristönäkökohdista päätöksenteon tueksi sekä huolehtii asetettujen tavoitteiden toteutumisesta suunnittelun, rakentamisen ja alueen käytön aikana. 

”On poikkeuksellista, että kestävyystavoitteet huomioidaan hankkeessa tällä tasolla jo näin varhaisessa vaiheessa. Nyt pystymme yhdessä pohtimaan hankkeelle parhaiten sopivia kiertotalousratkaisuja ja jatkotavoitteita alusta asti, mikä näkyy varmasti myös lopputuloksessa. Tulevaisuudessa näin pitäisi toimia ihan kaikissa rakennushankkeissa”, Karjalainen sanoo.

Tavoitteet ohjaavat tekemistä

Uudelle lajitteluasemalle on asetettu kestävän kehityksen tavoitteita, jotka pohjautuvat Lounais-Suomen Jätehuollon strategisiin tavoitteisiin. Hankkeessa halutaan suosia kiertotaloutta tukevia ratkaisuja, pyrkiä vähähiilisyyteen sekä huomioida alueen vaikutus lähiympäristöön.

Lounais-Suomen Jätehuollolle on tärkeää, että jo suunnitteluvaiheessa tutkitaan, millaisia hankkeeseen soveltuvia kierrätysmateriaaleja lähialueelta löytyy ja miten niitä pystyttäisiin hyödyntämään. Kiertotaloutta edistetään myös suosimalla kierrätysmateriaaleja sisältäviä tuotteita ja ratkaisuja, jotka helpottavat uudelleen kierrättämistä elinkaaren päättyessä. Lisäksi suunnitteluvaiheessa huomioidaan rakennettavien tilojen kulutuskestävyys, muuntojoustavuus ja purettavuus. Tällä pyritään vähentämään rakennuksen koko elinkaaren aikaista ympäristökuormaa.

Ideaalitilanteessa suurin osa tarvittavista rakennusmateriaaleista olisi kierrätettyjä, mutta käytännössä tämä on haastavaa, sillä käytettyjä materiaaleja on vain rajoitetusti saatavilla ja aikaa niiden haalimiseen ei ole loputtomasti. ”Kiertotalous haastaa perinteistä julkista hankintaa. Olemme kipuilleet sen kanssa, mistä löydämme tarvittavia kierrätysmateriaaleja. Saatavuus riippuu siitä, millaisia rakennuksia ollaan nyt purkamassa. Olemme jo etsintäkuuluttaneet purkumateriaaleja, sillä Topinpuiston alueella olisi mahdollisuus varastoida niitä hankkeen rakennusvaihetta odottamaan. Vieläkin meille saa vinkata purkukohteista”, Itkonen sanoo.

Kivet käännetään oikeiden innovaatioiden löytämiseksi

Hankkeen suunnitteluvaiheessa työstetään kestävyystavoitteita ja haastetaan suunnittelijat innovoimaan ja pilotoimaan ratkaisuja, jotka tukevat kiertotaloutta ja vähähiilisyyttä. Parhaimmillaan nämä tuovat myös positiivisia ympäristövaikutuksia, jotka jäisivät toteutumatta ilman hanketta.

”Kiertotalouden edistäminen jo varhaisessa suunnitteluvaiheessa on vielä harvinaista Suomessa, eivätkä hyvät käytännöt ole siksi vakiintuneet. Materiaalien ja rakennusosien uudelleenkäyttö edellyttää erillistä hyväksyttämismenettelyä, mikä vaatii oman vaivannäkönsä. Haastamalla suunnittelijoita puskemme samalla myös alaa eteenpäin”, Karjalainen selittää.

Hankkeessa halutaan hyödyntää kierrätettyjä materiaaleja innovatiivisesti. ”Olisi hienoa, jos pystyisimme käyttämään Topinojalle tuotavia jätejakeita uuden lajitteluaseman rakentamisessa. Tavoitteena on löytää innovatiivisia ratkaisuja, joilla rakennettavan alueen arvot välittyvät myös sen käyttäjille. Kiertotalous voi näkyä myös alue- ja julkisivutaiteena sekä rakennusten sisustuksessa”, Karjalainen ideoi. Muita positiivisia ympäristövaikutuksia on mahdollista saavuttaa esimerkiksi sadeveden kierrätyksellä, monipuolisilla viherrakenteilla sekä uusiutuvan energian tuotannolla ja varastoinnilla.

Hankkeessa katsotaan pitkälle tulevaisuuteen. Hankeryhmä on esimerkiksi pohtinut, miten uusien innovaatioiden, kuten robotiikan ja tekoälyn, tuomat mahdollisuudet huomioidaan lajitteluasemalla. Esimerkiksi aseman tekniikka saattaa kehittyä harppauksilla seuraavien vuosien aikana. Nyt rakennettavien uusien tilojen täytyy pystyä mukautumaan entistä älykkäämmän jätelaitoksen tarpeisiin. 

Topinpuiston uuden lajitteluaseman kestävyystavoitteet

1. Hankkeessa hyödynnetään kierrätettyjä materiaaleja alueen ja rakennusten rakenteissa aina kun se on kokonaisuuden kannalta järkevää. Suunniteltavien rakenteiden täytyy olla aikanaan helposti purettavissa ja kierrätettävissä. 
2. Hankkeen hiilijalanjälkeä eli elinkaaren aikaista ilmastovaikutusta arvioidaan suunnittelu- ja materiaalivaihtoehdoissa. Tavoitteena on löytää ja hyödyntää monipuolisia vähähiilisiä ratkaisuja. 
3. Suunnittelussa huomioidaan elinkaarikestävyyttä lisäävät näkökulmat, kuten kulutuskestävyys, muuntojoustavuus ja muuttuvaan ilmastoon liittyvät riskit. 
4. Lajitteluaseman käytönaikainen energian- ja vedenkulutus pyritään minimoimaan.
5. Hankkeen toteutuksessa tavoitellaan positiivisia ympäristövaikutuksia esimerkiksi edistämällä alueen biodiversiteettiä ja vähentämällä hulevesivaikutuksia.
6. Hankkeessa ollaan edelläkävijöitä. Kestäviä ratkaisuja tuodaan näkyvästi esille ja niistä viestitään asiakkaille, alueella vieraileville yrityksille ja yhteistyökumppaneille.


Lisätietoja:

Satu Karjalainen
Toimialapäällikkö, Ympäristö- ja energiapalvelut
Rakennuttajatoimisto HTJ Oy
Puh. 044 257 3543

Tommi Itkonen
Rakennuttamispäällikkö
Lounais-Suomen Jätehuolto Oy
Puh. 040 867 0170


Kuva: Lounais-Suomen Jätehuollon nykyinen lajitteluasema sijaitsee Topinpuiston jätekeskuksen alueella. Uusi lajitteluasema rakentuu kuvan alareunassa olevalle alueelle, joka on aiemmin toiminut pelto-, kompostointi- ja varastointialueena.