Ajankohtaista
12.12.2024
Vinkkejä kiinteistön energiankulutuksen hallintaan
Energiariippuvuuden vähentäminen ja energiatehokkuuden lisääminen ovat olleet viime vuosien suuria puheenaiheita. Jokainen säästetty kilowattitunti tuo taloudellista säästöä ja vie lähemmäksi ympäristön kannalta kestävämpää tulevaisuutta.
Energiankulutusta voi vähentää nopeasti ja tehokkaasti lämmityskauden aikana myös ilman lisäinvestointeja. Nollainvestoinnit eli käyttötekniset toimenpiteet keskittyvät olemassa olevien järjestelmien ja toimintatapojen optimointiin, millä minimoidaan energiahukkaa. Säästöjen vaikutukset näkyvät nopeasti energiakustannuksissa.
Tehokkaita toimenpiteitä energiankulutuksen vähentämiseksi
Kiinteistöjen lämmitys- ja ilmanvaihtojärjestelmien säätäminen on erinomainen energiansäästökeino. Tilojen sisälämpötilan hienovarainen laskeminen pienentää lämmityskuluja parhaimmillaan jopa viisi prosenttia astetta kohti. Ilmanvaihto kannattaa asettaa todellisen käytön mukaan: yöaikaan ilmanvaihtoa voi esimerkiksi vähentää, jos tiloissa ei ole käyttäjiä. Lisäksi patteritermostaatit on hyvä tarkistaa säännöllisesti, jotta ne toimivat oikein.
Käyttövesijärjestelmien optimointi tarjoaa säästöjä sekä veden- että energiankulutukseen. Vesijohtoverkoston painetason tarkastaminen ja säätäminen estävät tarpeetonta vedenkulutusta sekä vähentävät vuotoriskiä. Lämpimän käyttövesiverkoston tarpeenmukainen lämpötilatason säätäminen parantaa puolestaan lämmitysjärjestelmän hyötysuhdetta ja tuo usein lisäsäästöjä. On myös hyvä varmistaa, että lämminvesiverkoston lämpötilan säätö toimii suunnitellusti.
Tilojen käytön optimointi vähentää energiankulutusta merkittävästi. Käyttämättömien tilojen sisäympäristön olosuhteisiin kannattaa kiinnittää huomiota ja minimoida esimerkiksi niiden lämmitys sekä valaistus. Suurempien tilojen, kuten kokoustilojen, käyttöä voi pyrkiä keskittämään ja aikatauluttamaan, jotta energiaa kuluu vain todelliseen tarpeeseen.
Sähkölämmitysjärjestelmiä optimoimalla voi säästää energiaa huomattavasti lämmityskaudella. Esimerkiksi piha-alueiden sulatusarvojen tarkastaminen ja niiden säätäminen estävät tarpeetonta lämmitystä silloin, kun se ei ole ajankohtaista.
Luonnonvalon hyödyntäminen vähentää keinovalaistuksen tarvetta, joten verhot tai kaihtimet kannattaa avata päiväsaikaan. Ulkovalaistuksen hämärätunnistimet mahdollistavat valaistuksen automaattisen säätämisen ympäristön valon mukaan, mikä vähentää turhaa valaistusta ja optimoi energiankäyttöä. Eri valaistusryhmiin jaetun ulkovalaistuksen ohjaukset on hyvä myös säätää tarpeeseen sekä sammuttaa osa valaistuksesta öisin, jos se vain on mahdollista.
Kulutusseurannan merkitys
Säästötoimenpiteiden vaikuttavuutta kannattaa arvioida kulutusseurannan avulla. Seurantajärjestelmät auttavat tunnistamaan energiahukan ja poikkeamat kulutuksessa, mikä mahdollistaa kohdennetut toimenpiteet ja energiatehokkuuden jatkuvan parantamisen. Kulutusseurannan reaaliaikainen tieto sitouttaa käyttäjiä säästötavoitteisiin, kun he näkevät omien valintojensa vaikutukset käytännössä.
Seurantatiedot tarjoavat arvokkaan pohjan myös pitkäaikaisille energiatehokkuusinvestoinneille ja saattavat paljastaa uusia säästömahdollisuuksia.
Pitkäjänteisen säästön tukena energiakatselmus
Nopeiden käyttöteknisten ratkaisujen rinnalla pitkäjänteinen energiansäästö edellyttää tarkkaa ymmärrystä kiinteistön energiankäytöstä. Energiakatselmus on tehokas työkalu, joka auttaa tunnistamaan energiankulutuksen painopisteet ja säästöpotentiaalin. Kohdennettu katselmus, kuten lämmitys- tai ilmanvaihtojärjestelmän analyysi, varmistaa, että toimenpiteet keskittyvät suurimpia säästöjä tuottaviin osa-alueisiin.
Autamme HTJ:lla mielellämme kiinteistösi järjestelmien optimoinnissa sekä energiansäästömahdollisuuksien tunnistamisessa. Lue lisää energiapalveluistamme ja ota yhteyttä.